Yaratıcı drama nedir?
Yaratıcı drama; bir grubu oluşturan üyelerin yaşama deneyimlerinden yola çıkarak, bir amacın, düşüncenin, doğaçlama, rol oynama (rol alma) gibi teknik- lerden yararlanarak, canlandırılmasıdır.Ayrıca yaratıcı drama da bu canlandırma süreçleri deneyimli bir lider/ eğitmen eşliğinde yürütülürken kendiliğindenliğe (spontaniteye), şimdi ve burada ilkesine, -mış gibi yapmaya dayalıdır ve yaratıcı drama, oyunun genel özelliklerinden doğrudan yararlanılmaktadır.Yaratıcı drama eğitiminde hayatın içinden herhangi bir konuyla ilgili olarak doğaçlama yapmak, rol oynama gibi tekniklerden faydalanarak bir grupla, gruptaki üyelerin yaşamlarından, deneyimlerinden, anılarından feyz alarak canlandırmalar yapılmaktır.
Yaratıcı drama eğitimi Nedir?
Yaratıcı drama eğitimi öğrencilerin sosyal, duygusal ve bilişsel becerilerini geliştirmeleri için kullanılan, canlandırma ve oyuna dayalı tekniklerdir olarak bilinmektedir. Yaratıcı dramada herhangi bir konuda, doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak, bir grupla ve grup üyelerinin birikimlerinden, yaşantılarından yola çıkarak canlandırmalar yapılmaktır. Bununla birlikte yaratıcı drama eğitiminde herhangi bir olay, olgu, soyut-somut bir durum, bir gazete haberi, bir karikatür, yazının (edebiyatın) tüm türleri, yarım bırakılmış herhangi edebi bir metin, bir yaşantı, anı, fotoğraf, bir ders konusu, yaratıcı dramada işlenecek konuyu rahatlıkla oluşturabilmektedir.
Yaratıcı drama eğitiminin amacı nedir?
Yaratıcı drama eğitimini amacu bireyde algılama durumunu, duygularını fark etme potansiyelini, beden dilini kullanarak kendini anlatabilme ve yorumlama kapasitesini, dikkatli dinleme, içsel farkındalık geliştirmesi gibi bireyin hem kendi iç dünyası hemde sosyal hayatta iletişim becerilerini etkili bir şekilde kullanabilmesini sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca yaratıcı drama eğitiminde bireyin hayal gücünü geliştirerek, olayları farklı bir bakış açısı ile değerlendirme becerisi kazanmasını sağlamaktadır. Yaratıcı drama eğitimi bireyin duygusal gelişimini etkileyerek ve olumlu yönde gelişmesine katkıda bulunup, günlük sıkıntılardan kurtulup hayata karşı motivasyonunun olumlu yönde artmasını amaçlamaktadır.
Yaratıcı drama eğitimi hangi yaş aralıklarılarına uygulanır?
Yaratıcı drama eğitimi, okul öncesi olarak 4 ve 6 yaşlar arasında olan çocuklarda başlanabilmektedir. Ayrıca 7 yaş öncesi drama eğitimine başlamak çocuk için çok yararlı olacaktır. Drama eğitiminin erken yaşta faydaları arasında bu yaş grubu çocuklarda gelişen merak duygularını ifade edebilecek ve yanıtlayabilecek beceriyi kazandırması bulunur. Bundan dolayı 7-9 yaşlar arasında çocuklar için önemli bir dönemdir. Bundan dolayı yaratıcı drama eğitimine bu yaş aralığında da başlanabilmektedir. Fiziksel güvenin oluşmaya başladığı bu dönemde drama eğitimi, çocukların özel ilgi alanlarını bulmak için önemli bir araç olmaktadır. 10-12 yaş aralığı çocukların sosyalleşme sürecine önem verdikleri bir dönem olmakla birlikte bu yaş aralıklarındaki çocuklar iyi ve kötüyü, gerçek ya da yanlışı kendileri arayıp karar vermeye çalışmaktadırlar. Ayrıca yaratıcı drama eğitimi bu noktada çocukların genelleme ve kalıp düşünceler oluşturmasına engel olacaktır. Bu sayede çocukların özgün kimliğini bulmasına fayda sağlayacaktır. 12 yaş sonrası drama eğitimi çalışmaları çocukların genel kültür oluşumlarında oldukça önemli olmaktadır. Bununla birlikte bu yaş aralığında drama eğitimlerinde kitap okuma, film izleme çalışmaları başlar ve yaratıcı drama temelli tiyatro eğitimine ilk adım atılmış olur. Ayrıca drama eğitiminde yaş sınırı yoktur. Fakat çocuklar için ne kadar erken yaşta başlanırsa o kadar etkili olabilecek bir eğitimdir.
Yaratıcı drama liderliği eğitmenlik eğitimi sertifikası nedir ?
320 saatlik yaratıcı drama liderliği eğitmenlik eğitimi sertifika programı ile yaratıcı drama eğitmenliği yapmanız, bu sertifikanın ardından özel kurum ve kuruluşlarda eğitim verebilmeniz amaçlanmaktadır. Aynı zamanda yaratıcı drama liderliği sertifikasını üniversite onaylı ve e-devletten sorgulanabilen sertifika olarak psamer eğitimden alabilmektesiniz. Bu sertifika ile mebde egzersiz açabilir, oyun kulüplerinde liderlik, eğitmenlik yapabilmektesiniz. Ayrıca bu sertifika sizlere çeşitli kurumlarda iş imkanı sağlayabilirler.
Yaratıcı Drama Eğitimi Kazanımları Nelerdir?;
İletişim becerilerini arttırır.
Bağımsız karar alma, inisiyatif alma becerilerini geliştirir.
Eğitim ve öğretimde aktif rol aldırır.
Kendine güveni ve kendini ifade edebilme becerilerini geliştirir.
Yaratıcı drama, empatiyi geliştirir.
Eleştirel düşünme becerileri geliştirir.
Hayal gücünü ve yaratıcılık yeteneklerini geliştirir.
Dikkat dağınıklığını önler, konsantrasyonu artırır.
Dinleme konuşma ve anlatım becerilerini geliştirir.
Kalıcı ve verimli öğrenme sağlar.
Gruptaki kişilere birlikte çalışma alışkanlıkları kazandırır.
Sorumluluk duygusunu geliştirir.
Katılımcı ve gönüllü olma davranışını geliştirir.
Bilgileri yeni bir bakış açısıyla değerlendirme fırsatı yaratır.
Demokratik düşünme ve farklılıklara saygı duyma becerilerini geliştirir.
Sonuca değil sürece odaklıdır.
Yaratıcı drama eğitimine kimler katılabilir ?
Psikologlar,
Psikolojik danışmanlar,
Aile danışmanları,
Sosyologlar,
Özel eğitimciler
Çocuk gelişimciler,
Okul öncesi öğretmenleri
Sınıf öğretmenleri,
Edebiyat öğretmenleri,
Türkçe öğretmenleri ve diğer tüm öğretmenler,
Alana ilgi duyan herkes başvuruda bulunabilir.
Yaratıcı drama istihdam olanakları nelerdir ?
Yaratıcı drama eğitmenlik eğitimi sertifikası alan adaylar özel okullarda,
kreşlerde,
yaratıcı drama kulüplerinde,
çocuk kulüplerinde,
Milli eğitim bakanlığında özellikle 5. 6. 7. sınıflarda seçmeli olarak yaratıcı drama derslerine seçmeli olarak katılabilmekte,
zeka kulüplerinde, kolejlerde çalışabilmektedirler.
Ayrıca yaratıcı drama eğitmenlik sertifikası ile yaratıcı drama kulübü kurabilir, özel kurumlarda eğitici olarak devam edebilirsiniz.
Yaratıcı drama liderlik eğitmenlik eğitiminde neler öğreneceksiniz ?
Yaratıcı Drama Nedir? Kavramları Nelerdir?
Yaratıcı Dramanın Tarihsel Gelişimi
Yaratıcılık Nasıl Geliştirilir?
Yaratıcı Dramanın Önemi ve Kazanımları
Dramanın Öğeleri
Eğitimde Drama Uygulamaları
Yaratıcı Drama Aşamaları
Yaratıcı Dramada Öğretme ve Öğrenme
Drama Uygulama Basamakları
Drama Liderinin Rolü
Oyun Grubu nedir?
Oyun Grubu Nasıl Oluşturulur?
Oyun Grubu Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Yaratıcı Dramada kullanılan Araç ve Gereçler.
Okul Öncesi Yaratıcı Drama.
Okul Öncesi Yaratıcı Dramanın Çocuğun Gelişimindeki Etkisi.
Okul öncesi Yaratıcı Drama ile Dramaturgi Hazırlama
Yaratıcı Yazarlık-Öyküleme
Yaratıcı Drama Etkinlik Oluşturma
Dramatik Etkinlik Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.