Travma Nedir?
Travma tıp biliminde insan vücudunun iskelet.deri,kafatası ve benzeri koruyucu elementlerin önleyemediği ani hasar anlamına gelmektedir. Travma insan bünyesinin dışarıdan yardımcı almadan iyileştiremeyeceği bir hasar olmaktadır.
Travmanın Diyalektik Yapısı
Travma bir tez olarak gözükmektedir. Buna karşılık bir antitezin oluşması ile birlikte regresyon yani bastırma denilen olay ortaya çıkmaktadır. Travmanın ve regresyonun sentezi olarak ise nevrozu oluşturur. Aynı zamanda travma sonrası stres bozukluğunu ortaya çıkarmaktadır.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?
Travma sonrası stres bozukluğu kişiyi aşırı korkutan, çaresizlik durumunu yansıtan, çoğu kez olağan dışı ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşen olayların tetiklediği bir ruhsal travma ya da ruh sağlığı durumu olmaktadır. Bu olayların kişinin kendisinde veya bir yakınında ölüme yol açması ya da yaralanma tehlikesi yaratması durumunda ortaya korku, dehşet ve çaresizlik hislerinin ortaya çıkmasıdır.
Bilişsel Davranışçı Terapinin Amacı nedir?
Bilişsel davranışçı terapinin amacı kişinin ruh halini kötü etkileyen, faydalı olmayan düşüncelerini uzaklaştırarak sağlıklı düşünce ve davranış kalıplarına yerleştirilmesini sağlamaktır. Ayrıca terapi sürecinin sonu ile kişi öğrendiği olumlu davranış kalıplarını hayat standartları içinde uygulayarak kendisini iyi hissettirir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Neden Olur?
Stres bozukluğu her yaştan insanda travma sonrası karşılaşılabilir. Deprem, sel, ve yangın gibi doğal afetler, işkence, savaş, şiddete uğrama, cinsel taciz gibi insan kaynaklı travmalar, kazalar, ciddi ve ölümcül hastalıklar, ya da beklenmedik ölümler gibi travmatik olayları yaşayan, gören veya öğrenen bireylerin travma sonrası stres bozukluğunun meydana gelmesi mümkün olmaktadır.
Travmanın BDT Yöntemi İle İşe Yarayabilirliği
Travma sonrası stres bozukluğu modülü psamerden alacağınız bilişsel terapi eğitimi ile mümkün olmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi ilaçsız olarak tedavi uygulanan bir yöntem olmaktadır. Araştırmalar göstermektedir ki ilaçsız tedavi, ilaçlı tedaviye göre daha olumlu sonuçlar vermektedir. BDT eğitiminde bu modülü alarak travmanın nasıl oluştuğunu, travmanın nedenlerini, stres bozukluğunun temelini ve stres bozukluğunun çözümlerini detaylı bir şekilde öğrenebileceksiniz. Ayrıca travma sonrası stres bozukluğu modülüne dahil olan kursiyerler ”uluslararası psikoterapistler derneği” tarafından uygulayıcı sertifikanın da sahibi olmaktadırlar.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.